Warhammer - The game of fantasy battles

En hobby.

Jag brukar likna det vid avancerat schack. Man har en general som man ska vara rädd om. Man har vissa fundamentala enheter (bönder), man har lite bättre enheter (löpare m.m.) osså har man ett fåtal såna som mosar allt i sin väg (dam). Ungefär så. Skillnaden är att Warhammer är mycket mera verklighetstroget. Det är gjort för att kännas verkligt, även om det är drakar och dinosaurier som slåss... En enhet består av en viss typ av soldater/monster av olika antal. När två enheter kommer i kontakt är det tärningar som avgör vilken enhet som slår ut den andre. I Warhammer kan en stor råtta ta ihjäl en drake, det krävs bara att råttan slår ca 30 6:or på rad och att draken slår ca 40 1:or på rad. Ungefär. Sannolikheten att det ska hända är inte så stor, men det FINNS en chans! Det är så hjältar föds...

Det går oftast ut på att ta sina trupper och mosa motståndaren så mycket som det går samtidigt som man tappar så lite gubbar som möjligt.

Vad gör det till en hobby då? Jo, först går man till en utvald affär och köper ett gäng SVINDYRA plast och/eller metallfigurer. Dessa tar man hem och limmar ihop. Sen ska det målas. Det är lite skoj, fast drygt. Det som är roligt är att min armé förmodligen inte kommer likna nån annans. Varken till sammansättning eller färg.

2006-08-28
Under året har jag äntligen fått spela lite matcher mot en mer erfaren spelare så jag har fått lite mer grepp om hur det här spelet är. Jag har kommit till följande slutsatser:
1. Archers suger kapitalt
2. Spearmen är inte mycket bättre
3. Silverhelms äger
4. Jag har underskattat “Movement phase”
5. Reglerna för Charge reaktions suger
6. High elves är sjukt svåra att spela med
7. Jag gillar inte reglerna för close combat heller

Archers gör otroligt liten skada med sina pilbågar och är lätta att slå ut i close combat. Spearmen är lite jobbigare att mosa, men innan de blir mosade gör de ingenting, de bara är i vägen. Dragonprinces är inte nog mycket bättre än silver helms för att vara värda priset. Man måste anfalla med dragon princes för att ha en chans, även om min mäktiga general är med dem. Det spelet går ut på egentligen är att fixa bra charges med sina enheter. Jag är grymt besviken, måste jag säga. Med tanke på hur stort det här spelet faktiskt är, så hade jag väntat mig mer.
Min önskelist för ändringar på Warhammer är:
1. Lägg till counter charge som charge reaktion
2. Ge vapen first strike
3. Gör så att weapon skill spelar större roll
4. Gör så att toughness spelar mindre roll
5. Gör flying bättre, men vekare flyers
6. Skriv om systemet för combat resolution
7. Ge mer bonus för flankning

Det är Warhammer: Skirmish som gäller.

Jag har samlat på High elves. Om det är nån som vill köpa är det bara att lägga ett bud. Min high elf-armé för (exakt) 1000 poäng ser ut så här :

General: Aldaron

Aldaron: Dragon armour, Barded steed. Helm of fortune, sword of might och enchanted shield. Pure of heart (immune to panic)
Detta ger: Magic S5 attack, 0+ armour save, re-roll failed armour-save

10 Armoured archers

10 Spearmen (archers och spearmen ska bytas mot två enheter unarmoured archers)

13 Swordmasters : Bladelord med Guardian Phoenix (5+ ward save), Musician, Standard bearer med Standard of balance (Immune to Psychology för alla enheter i baskontakt)

5 Dragon Princes : Standard bearer

2 Repeater boltthrowers

Har ytterligare 2 swordmasters, 1 dragon prince, 10 osammansatta archers, 10 målarklara archers, en gammal archer champion, en battle standard bearer, en commander med två svärd, en snubbe med hillebard och två mages.

Det är ganska kul med plastfigurer. Man får en massa delar över att göra roliga konversioner av. (Battle standard bearer, commander med två svärd, snubbe med hillebard) Blir inte så mycket målande av, menmen...

 

Min 1000-poängsarmé i januari 2004.

Allt jag har, januari 2004.